BINE ATI VENIT!

,,lasati orice speranta, voi care intrarati!!!"...speranta ca aici, pe acest blog, veti gasi stiri scandaloase.....

luni, 18 octombrie 2010

Malta 25 septembrie Mdina

Dupa actuala capitala , Valetta, am vizitat fosta capitala a Maltei, Mdina( se pronunta Emdina) oras medieval, protejat UNESCO, monument de arta, care, are la ora actuala vreo 300 de locuitori permanenti. Aici, si sa iti vopsesti bucataria necesita aprobarea guvernului, sunt interzise modificarile imobilelor si, in general orice interventie asupra peisajului.... Sincer, chiar am avut noroc de un ghid fantastic al agentiei Malta Travel, Janos pe numele sau care, cred eu, stia despre Malta mai multe decat maltezii insisi....da!

Intrarea in orasul Mdina...de ce zic ,,intrarea"? pentru ca tehnic vorbind, nu are decat o intrare si...o singura iesire..,,poarta grecilor"....

Resedinta lui Manuel de Villena, unul din Marii Maestrii Ioaniti, poate la fel de maret ca Jean de la Vallette, dar mai bogat....mult mai bogat.


Daca este sambata, chiar si in Malta sunt nunti....In ,,buricul targului" la catedrala Petru si Pavel era una...Mirele si cavalerii de onoare asteptau un picut cam infrigurati, alaiul miresei.... Of, si vantul asta a inceput sa bata... fix dupa ce am plecat noi de la poze....dar, s-a dovedit ca baietii aveau ,,asigurari" sub forma unor boxeri draguti, culoarea kilt-ului personal.

A nu se proba acasa.....Cred ca avea vreo tona si ceva dar, hei! cine zice ca nu poti avea propriul tau ,,cavaler" acasa....Asta suferea de singuratate la usa unui magazin de suveniruri....


Strazile orasului au fost folosite foarte des pentru filmari...Aspectul medieval a fost pastrat. Aici s-au filmat bucati din varianta noua a Contelui de Monte Cristo, si, chiar pe aceasta strada secvente din Gladiatorul...Pentru filmarile Gladiatorului, toate firele aeriene au fost trecute in subteran si, cu aceasta ocazie, sub dalele de piatra au fost gasite mozaicurile unei vile romane. Acum nu sunt bani, dar primaria orasului doreste montarea unor placi transparente de plexiglass pe strada, pentru vizionarea mozaicului.

Da, chiar si in ziua in care am vizitat orasul,strazile erau ,,gatite"pentru niste
filmari. Ceva mai departe ne-am intalnit si cu echipa de filmare...Cred ca era un film cu actiune araba, altfel ce rost aveau decoratiunile care au tranformat strazile orasului intrun adevarat ,,suk"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu